De toeristen zijn vertrokken
In de cryptomarkt lijkt de rust wedergekeerd. Het handelsvolume is terug op een normaal niveau en de koers beweegt tussen een smal bereik. Is het hoofdstuk FTX daarmee gesloten? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
In de cryptomarkt lijkt de rust wedergekeerd. Het handelsvolume is terug op een normaal niveau en de koers beweegt tussen een smal bereik. Is het hoofdstuk FTX daarmee gesloten? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!
In de markt zien we dat de rust is teruggekeerd bij de koers, het handelsvolume en de gerealiseerde verliezen. Speculanten namen hun verlies, de toeristen zijn vertrokken, en de hodlers blijven over. Maar het hoofdstuk FTX is nog niet gesloten. Concreet zien we nu het gevolg ervan onder miners.
Het nieuws draait nog grotendeels om de nasleep van de val van FTX. Maandag meldde leenbedrijf BlockFi haar faillissement. Het tempo van nieuwe ontwikkelingen wordt zichtbaar lager. De aandacht verschuift langzaam naar de afwikkeling van het debacle.
Op woensdag 14 december houden we een webinar in samenwerking met BDO Accountants & Adviseurs. Het onderwerp: de crypto crisis in (fiscaal) perspectief. Inschrijven kan hier.
Cryptomarkt
De val van FTX ligt inmiddels drie weken achter ons. Vandaag werpen we een voorzichtige eerste blik op de gevolgen voor de markt.
Dat wil beslist niet zeggen dat we het hoofdstuk van FTX al kunnen sluiten. We zullen nog vele maanden te maken hebben met de gevolgen. Heel direct omdat andere bedrijven in de problemen komen, zoals BlockFi die deze week uitstel van betaling aanvroeg. Maar ook indirect, in de vorm van strenger toezicht en veranderende businessmodellen. Want wie wil er nog cryptoactiva bewaren bij een partij die niet full reserve is?
Een definitief oordeel laat nog maanden of misschien jaren op zich wachten. Maar we willen ook weten hoe we er nĂș voor staan. En dat gaan we verkennen.
We beginnen met een korte blik op de koers. Daarna duiken we de on-chain data in: alle informatie die je uit de transacties in de blockchain kunt halen. Dat is niet volmaakt, want daarin mist bijvoorbeeld wat zich afspeelt op handelsplatforms. Toch geeft het vaak interessante en relevante inzichten.
In de koers zien we dat de eerste schok duidelijk achter de rug is. Het handelsvolume is weer afgenomen naar normale cijfers. De koers ligt alweer een kleine drie weken tussen de 15.400 en 17.200 dollar.
In de achteruitkijkspiegel zien we dat beleggers bij de FTX-crash flink tegen verlies verkocht hebben. Je kunt dat capitulatie noemen, zeker als het gepaard gaat met snelle koersdaling en hoog volume.
De grafiek hieronder toont het saldo van gerealiseerde winst en verlies op een dag. Gemeten in dollars zit deze periode in dezelfde categorie als de Celsius-crash in juni.
Om het genomen verlies beter vergelijkbaar te maken met het verleden rekenen we het om van dollars naar bitcoin. En we pakken een optelsom van 14 dagen om periodes van capitulatie te kunnen vergelijken. Hieronder zien we dat de afgelopen weken vergelijkbaar waren met twee periodes in de vorige bearmarkt, de corona-crash en de Celsius-crash.
Inmiddels is de rust teruggekeerd bij de koers, het handelsvolume en de gerealiseerde verliezen. Geruchten over grote bedrijven die in de problemen zijn doen niets meer met de koers. Zelfs niet als zoân gerucht later werkelijkheid blijkt te zijn.
Toch weten we dat sommige spelers bitcoin (moeten) verkopen. Bijvoorbeeld de miners. Op 2 november schreven we er dit over: âMiners zijn gebaat bij een hoge bitcoinkoers, een lage energieprijs en een lage totale hashrate. We zien nu precies het tegenovergestelde.â
Sindsdien is de koers verder gedaald en de totale hashrate gestegen. Miners hebben het nu nog zwaarder dan toen. Glassnode becijfert dat miners zoân 135 procent van hun gedolven bitcoin verkopen. Ze moeten daarom hun bitcoin-reserves aanspreken.
Dat zijn geen enorme hoeveelheden, denk aan zoân 200 tot 300 bitcoin per dag. Vervelend voor een sector die het zwaar heeft, maar geen hoeveelheid die de koers enorm onder druk zet.
Elke bearmarkt is anders. De macro-economische omstandigheden zijn nu heel anders dan in 2015 of 2019. Zoals de snelle renteverhogingen en de neergaande economische groei met een recessie aan de horizon.
Maar toch is ook veel hetzelfde. Speculanten nemen hun verlies. De toeristen vertrekken. En beleggers die er Ă©cht in geloven, zijn steeds lastiger van hun stuk te brengen.
Laten we eens wat data uit de blockchain van bitcoin bekijken. Hieronder zie je de hoeveelheid bitcoin in bezit van kleinere entiteiten. Een entiteit is een cluster van bitcoinadressen waarvan Glassnode vermoedt dat ze bij elkaar horen.
De entiteiten met een saldo van 0 tot 10 bitcoin bezaten begin 2020 samen 11,8 procent van alle bitcoins. Vlak voor de Celsius-crash was het 14,2 procent. En inmiddels is het opgelopen tot 16,5 procent.
Een toename van net iets meer dan een miljoen bitcoin, waarvan 450.000 in het laatste half jaar. Veel meer dan er in omloop kwam. En zelfs een stuk meer dan er van exchanges afgehaald is. Dit is wat men bedoelt met âhodlers of last resortâ, mensen die â als ze maar genoeg tijd hebben â alles kopen wat er op de markt komt.
En de vermogende belegger dan? De high-net-worth of het family office?
Die zitten voor een heel stuk in de groep entiteiten met 10 tot 100 bitcoin. Die lijken wat tactischer in de wedstrijd te zitten. Ze hebben verkocht in de opgaande markt, en zijn na de Celsius-crash weer aan het kopen. De laatste weken in sneltreinvaart!
Nieuwsoverzicht
Rond FTX is het spervuur aan nieuws en geruchten wat gaan liggen. Oprichter Sam Bankman-Fried lijkt druk met de voorbereiding van een charmeoffensief. Vandaag verschijnt hij op de DealBook Summit. Dat is een duurbetaalde NY Times-conferentie waar de toestand binnen de zakenwereld wordt besproken. Een dag later schuift hij aan in Mario Nawfalâs Crypto Roundtable Show. Weer wat later staat een optreden bij Ben Armstrong op de agenda.
De lijn van Bankman-Fried lijkt vooraf makkelijk in te vullen. De hete hangijzers, zoals het misbruik van klanttegoeden, heeft hij structureel ontweken. Hij houdt het bij spijtbetuigingen, zoals de excuusbrief die hij vorige week woensdag aan FTX-medewerkers stuurde. De strekking: het lag allemaal aan hem, hij had het beter moeten doen, en âmisschien is er nog een kans om het bedrijf te reddenâ.
Waar Bankman-Fried nog vasthoudt aan illusies, doen anderen het met de harde realiteit. Maandag maakte BlockFi haar faillissement bekend. Met meer dan 100.000 crediteuren bepaald geen kleine speler. BlockFi kwam in de problemen na de val van hedgefonds Three Arrows Capital, maar werd gered door FTX. Althans, dat was de gedachte. De redder is nu zelf kopje onder gegaan, en dat is voor BlockFi de doodsteek.
De aandacht verschuift nu langzaam van nieuwe onthullingen naar de formele afwikkeling van de procedures waarin de getroffen bedrijven zich bevinden. Het tempo daarvan ligt een stuk lager. Van grote, nieuwe ontwikkelingen houden we je uiteraard op de hoogte.
In ander nieuws:
- JPMorgan deponeert handelsmerk voor eigen cryptowallet. De registratie van de J.P. Morgan Wallet is vorige week gespot in het handelsregister. Informatie erover is summier, maar het draait om de opslag en handel in cryptovaluta, naast het faciliteren van traditioneel betalingsverkeer.
- Binance lanceert fonds voor cryptobedrijven met problemen. In het persbericht staat dat Binance zelf 1 miljard dollar in de pot heeft gestopt. De kas moet âin de nabije toekomstâ gespekt worden tot 2 miljard dollar. De eerste stap naar dat doel is gezet. Een groep van 7 bedrijven heeft 50 miljoen dollar toegezegd. Zoân 150 projecten hebben al een beroep gedaan op het fonds.
- Rusland werkt aan nationale cryptobeurs. Dat meldt de Russische zakenkrant Vedomosti. Volgens politicus Sergey Altuhov is het âonzinnig om het bestaan van cryptovaluta te ontkennenâ. Altuhov noemt daarbij het probleem dat âze in grote stromen buiten de machtige arm van de staat circulerenâ. Daarmee refereert Altuhov aan de fiscus die daardoor geld misloopt.
- Prijsdip activeert kleine bitcoinbeleggers. Nooit eerder kochten ze in dertig dagen tijd zoveel bitcoin op. Zogeheten shrimps (< 1 BTC) waren goed voor 96.200 bitcoin, en de crabs (< 10 BTC) voor 191.600 BTC. De whales (>1000 BTC) leverden de meeste van die bitcoins, mogelijk onder druk van aan FTX gerelateerde faillissementen. Een deel van de toename onder shrimps en crabs kan ook te verklaren zijn door mensen die hun tegoeden van exchanges afhalen.
Verdieping
Podcast: Bitcoinminers in de problemen
Bitcoinminers bevinden zich in een lastige situatie. De energieprijzen liggen hoog, het onderpand van dure leningen is gedaald, en de lage bitcoinprijs drukt op de marge. Nick Hansen is de CEO van Luxor Technologies en maakt software voor bitcoinminers. In gesprek met Peter McCormack van What Bitcoin Did legt hij uit waar de pijnpunten precies zitten.
Podcast: Rollups voor bitcoin
Niet schrikken als je nog nooit van rollups gehoord hebt. Onder deze noemer vallen technieken om de schaalbaarheid van een blockchain te verbeteren. Bij ethereum worden ze als belangrijk ingrediënt gezien om hun routekaart naar succes te volbrengen. John Light en Eric Wall praten bij Bankless over de mogelijkheid om bitcoin hiermee een upgrade te geven. Interessant voor wie zich graag aan het front van innovatie begeeft!
Achter de schermen
Op woensdag 14 december 2022 organiseert Amdax samen met BDO Accountants & Adviseurs een webinar over de crisis waarin de cryptowereld na de val van FTX in belandde.
Wat voor effecten heeft deze gebeurtenis op de cryptomarkt? Hebben cryptovaluta ĂŒberhaupt nog een toekomst? In welk perspectief plaatsen we deze gebeurtenis? En wat betekent dit in fiscale zin voor je portefeuille? Tijdens dit webinar komen ook een aantal algemene fiscale eindejaarstips aan bod waar je als belegger je voordeel mee kan doen.
De webinar start om 10.00 uur en duurt een uur. Registreren doe je hier:
Tot volgende week!
Amdax
PS. Onze app is al honderden keren gedownload en in korte tijd voor veel van onze klanten een betrouwbaar kanaal geworden voor het gebruik van onze diensten. Heb je de app nog niet op je telefoon staan? Installeer hem dan vandaag nog!