In de ban van de val van FTX
FTX is failliet en laat een grote stofwolk achter. Wat erachter vandaan komt? Daarover praten we je in deze Weekly bij. Natuurlijk staat ook het belangrijkste nieuws op een rij, en staan er twee leuke kijk- en luistertips voor je klaar.
FTX is failliet en laat een grote stofwolk achter. Wat erachter vandaan komt? Daarover praten we je in deze Weekly bij. Natuurlijk staat ook het belangrijkste nieuws op een rij, en staan er twee leuke kijk- en luistertips voor je klaar.
De op Ă©Ă©n na grootste cryptobeurs is gevallen. Over de precieze gevolgen ervan is nog weinig bekend, maar de eerste signalen komen binnen. We verwachten dat de faillissementsprocedure vele maanden in beslag neemt.
Het nieuws wordt gedomineerd door berichten over de teloorgang van FTX. Opvallend is dat diverse partijen juist op dit moment in bitcoin investeren of overwegen dat te doen.
Cryptomarkt
De koers van bitcoin cirkelt nu een week rond de 16.800 dollar. Een stap van zo’n 12 procent omlaag ten opzichte van de voorgaande maanden toen het middelpunt op 19.200 dollar lag.
In de onderstaande grafiek zie je dat de FTX-crash tot nu toe aanmerkelijk minder diep en wild is dan de Celsius-crash. De relatieve rust in het smalle prijsbereik tussen 18.300 en 20.500 dollar in september en oktober valt nu goed op.
Wie verkochten hun bitcoin en ether in de FTX-crash? FTX zelf niet. Die heeft na de grootschalige bankrun niets meer om te verkopen. De Financial Times publiceerde op 12 november een overzicht van bezittingen en schulden van het FTX-imperium, zie hieronder.
FTX-klanten hebben nog een dikke 80.000 bitcoin en 600.000 ether tegoed, maar FTX heeft er nul in de kluis. Wat ze wel bezitten is grotendeels illiquide en van slechte kwaliteit.
Toch zijn de afgelopen week verscheidene records gebroken in handelsvolume op exchanges. Er zijn grote hoeveelheden bitcoin en andere cryptovaluta in de verkoop gedaan.
Voor de hand ligt een combinatie van twee factoren. Handelaars die door de plotselinge onzekerheid vrijwillig hun posities sloten of zelfs short gingen. En handelaars die door de dalende koers gedwongen werden om te verkopen.
Opvallend is de groep die niet van z’n plek is gekomen. De hodlers. Meer dan 66 procent van alle bitcoin buiten centrale platforms staat meer dan een jaar vast. FTX, Celsius en Terra/Luna hebben daar niets aan veranderd.
Blijkbaar laat een grote groep beleggers en gebruikers zich niet van de wijs brengen door het falen van een paar cryptobedrijven. Misschien hebben ze dit eerder gezien. In 2019 waren het Quadriga en Cryptopia. In 2014 was het Mt.Gox.
Telkens bleek dat bedrijven failliet kunnen gaan, maar dat de decentrale technologie gewoon blijft bestaan. En zelfs beter wordt omdat tienduizenden programmeurs, ontwerpers en ondernemers verder bouwen.
De toon in de media is erg negatief. Vergelijkbaar met de bearmarkten van 2018-2019 en 2015. Maar bijna niemand van de commentatoren bezit zelf crypto. Ze kunnen dus ook niets verkopen. De doodverklaringen zijn vermakelijk voor wie nooit in crypto geloofde, maar dat negatieve sentiment kan alleen voor lagere koersen zorgen als het leeft bij mensen die iets te verkopen hebben.
Er zijn vanaf hier verschillende scenario’s mogelijk. Bijvoorbeeld dat FTX de eerste dominosteen is van veel meer cryptobedrijven die gestunt hebben met klanttegoeden. Of dat FTX de laatste dominosteen is in de val van het Luna-ecosysteem. Via Celsius, Voyager en 3AC kwamen uiteindelijk FTX en Alameda in de problemen.
Hoe dit gaat uitspelen moeten we afwachten. Een deel van de beleggers zal huiverig zijn en aan de zijlijn blijven tot bitcoin terugkeert naar boven de 20.000 dollar. Of tot er duidelijkheid is over wet- en regelgeving. Een ander deel ziet dit als een unieke kans om de positie te vergroten.
Laten we tot slot kijken naar ethereum. Hieronder zie je de grafiek van ether. Opvallend is dat de koers ruim boven de bodem in juni is gebleven, in tegenstelling tot bitcoin.
In de ethereum-community zijn velen enthousiast over de uitwerking van de overstap naar Proof-of-Stake. Hierdoor komt er veel minder nieuwe ether in omloop. Omdat ook een deel van de transactiekosten verbrand wordt, neemt de totale hoeveelheid die in omloop is nu af. Zonder the merge was er 730.000 ether meer in omloop geweest!
Nieuwsoverzicht
Nou, dat valt nog te bezien.
Op deze manier sloten we vorige week onze update over FTX af, de cryptobeurs die toen in diepe problemen kwam. Binance presenteerde zich als verlosser en we stelden de retorische vraag: Eind goed, al goed?
Nu weten we dat Binance zich terugtrok en FTX snel daarna failliet ging. Het betreft een zogeheten Chapter 11 bankruptcy. In Nederland kennen we deze vorm van bankroet niet. De bedoeling ervan is dat het noodlijdende bedrijf zichzelf kan oplappen zonder gestoord te worden door lastige schuldeisers. Een doorstart is voor alle partijen het best, is het idee.
Er staan grote vraagtekens bij wat er nog te redden valt. In de marktupdate las je over de slechte kwaliteit van de balans, maar daar bleef het helaas niet bij. Een deel van de overgebleven bezittingen is donderdagavond weggesluisd via de aan- en verkoop van NFT’s. En tot overmaat van ramp werd de beurs in de nacht van vrijdag op zaterdag gehackt. Daarbij werd meer dan 400 miljoen dollar aan assets gestolen. Of er sprake is van een inside job moet nog worden uitgezocht.
Dat gebrek aan feiten speelt de markt nu parten. Bij de implosie van FTX ontstond een grote stofwolk die ons voorlopig het zicht ontneemt op de precieze gevolgen ervan. Voor de hand ligt de mogelijkheid dat FTX-crediteuren, waaronder consumenten die er tegoeden aanhielden, niet al hun geld terugzien. Daarnaast leeft de vraag welke bedrijven zijn meegesleurd in de val van FTX.
De eerste signalen daarvan komen nu binnen. BlockFi heeft haar platform uitgeschakeld en zou zich voorbereiden op faillissement. Durfkapitalisten Sequoia en Paradigm hebben hun investeringen in FTX afgeschreven. Het leenplatform SALT heeft stortingen en opnames op pauze gezet. En ook de beurs Liquid Global, eerder dit jaar overgenomen door FTX, moet eraan geloven.
Tot dusver geen verrassingen. Dit zijn allemaal bedrijven die zich in of dichtbij het FTX-imperium begeven. Het moet nog duidelijk worden hoever het besmettingsrisico daadwerkelijk reikt.
Wil je graag meer weten over het verloop van de gebeurtenissen rond FTX? Luister dan naar de Cryptocast van afgelopen dinsdag. Daarin maken Bert en Peter Slagter de balans op.
Amdax is een zogeheten full reserve custodian. Al sinds de oprichting is dit voor ons een belangrijk speerpunt. Extreem veilig bewaren en geen enkel risico nemen met de bezittingen van klanten.
Heb je vragen of zorgen over de recente gebeurtenissen in de cryptowereld? Schroom dan niet om contact op te nemen met je account manager. We zijn bereikbaar via de telefoon en via e-mail.
In ander nieuws:
- Grootste stablecoins niet blootgesteld aan FTX en Alameda. Tether (USDT) meldde het gebrek aan financiële banden als eerst. Circle (USDC) volgde enkele uren daarna.
- Amerikaanse politici onderstrepen noodzaak nieuwe regels. Ze reageren scherp, maar niet venijnig of verbeten. Samengevat: nieuwe regels zijn hard nodig, toezicht op de cryptomarkt gaat consumenten en beleggers helpen beschermen, en de VS moet snel handelen om haar innovatievoorsprong te behouden.
- ARK Invest investeert opnieuw in bitcoin. Het is geen nieuws dat ARK Invest bitcoin ziet als één van de belangrijkste opkomende technologieën van dit decennium. Opvallend is het moment waarop het fonds in bitcoin belegt. Te midden van alle tumult kiest CEO Cathie Wood ervoor om 2,8 miljoen dollar in GBTC-aandelen te steken. Ze lijkt zich te houden aan een oude beurswijsheid: “the time to buy is when there's blood in the streets”.
- Solana relatief hard geraakt door val van FTX. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de nauwe banden tussen Solana, FTX, en diens oprichter Sam Bankman-Fried. Dinsdag deelde de Solana Foundation de omvang van hun financiële banden met FTX. Raj Gokal, mede-oprichter van Solana, blijft optimistisch: “We komen er telkens sterker uit, we staan er telkens beter voor”.
Verdieping
Video: De val van FTX in cijfers
Ben je benieuwd wat publieke blockchains over het gedrag van FTX onthullen? Dan is deze video voor jou. Analysebedrijf Glassnode vertelt erin over de geldstromen tussen FTX en Binance, over het verloop van de reserves van de beurs, en de impact van de implosie op de bitcoinmarkt.
Podcast: Het belang van decentralisatie
Kan een decentraal financieel systeem ervoor zorgen dat de financiële sector meer in dienst komt te staan van de maatschappij? Deze vraag stelt podcastmaker Reinjan Prakke in de laatste aflevering van Het Nieuwe Geld. Wat volgt is een goede en toegankelijke weergave van de waarde van bitcoin en aanverwante technologieën.
Ten slotte
Achter de schermen werken we hard aan onze producten en diensten. De eerste verbeteringen aan de Amdax-app zijn deze week gelanceerd, dank voor de feedback daarop. We bereiden ons ook voor op deelname aan de Masters Expo in Amsterdam. Daarover later meer!
Tot volgende week!
Amdax