Ontsla Gary Gensler?

Dat is de leus waarmee twee Republikeinse politici een nieuw wetsvoorstel lanceerden. Waarom de SEC-voorzitter het onderwerp van gesprek is geworden? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Dat is de leus waarmee twee republikeinse politici een nieuw wetsvoorstel lanceerden. Waarom de SEC-voorzitter het onderwerp van gesprek is geworden? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Sinds begin juni bleven bitcoin en ether redelijk stabiel met een klein verliesje van zo’n 5 procent. Veel altcoins kregen harde klappen en verloren meer dan 20 procent. De aanleiding is vermoedelijk de aanklachten van de SEC, maar het past ook goed bij de huidige fase van de marktcyclus.

Nieuws: De strijd tussen toezichthouder SEC en cryptobedrijven is losgebarsten. Twee republikeinse senatoren zetten vraagtekens bij de rol die de toezichthouder hierin speelt. Met een wetsvoorstel willen ze toezicht ontkoppelen van het politieke krachtenspel.

Achter de schermen: Een delegatie van Amdax is voor zaken naar Dubai afgereisd. Deze week zijn we op donderdag en vrijdag aanwezig op The Next Web. En, tenslotte, Arbitrum & ApeCoin zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Amdax!

Cryptomarkt

In de marktupdate beperken we ons vaak tot bitcoin en ether, de munten van de twee grootste blockchains. Andere cryptoactiva volgen de grotere broers vaak op de voet. Maar deze week was dat anders.

Hieronder staat een grafiek met het koersverloop van bitcoin en ether, en de munten van Binance, Solana en Polygon. Het startpunt is 1 juni. Bitcoin stond toen op 27.200 dollar, de koers die we een flink deel van de maand mei ook gezien hebben. Vandaag staat bitcoin 4 procent lager op 26.100 dollar. Ether staat op een verlies van 7 procent. De andere drie zitten daar ver onder met verliezen tussen de 22 en 28 procent.

Deze daling is te herleiden naar de aanklachten van de SEC aan het adres van Coinbase en Binance, waarin de toezichthouder een hele lijst cryptoactiva aanmerkt als security. Verschillende Amerikaanse platforms hebben uit voorzorg de handel in de genoemde munten stopgezet.

De koers van BTC, ETH, BNB, SOL en MATIC sinds 1 juni

Toch waren het niet alleen de door de SEC genoemde munten die stevige verliezen noteerden. Ook bijvoorbeeld Avalanche, Shiba inu, Apecoin, Dash, Eos en zelfs Litecoin verloren tussen de 15 en 30 procent.

Een deel van de altcoins zette afgelopen week de laagste koers van deze bearmarkt op de borden, terwijl bitcoin en ether beide nog meer dan 70 procent hoger staan dan hun laagste koers.

Dat is een patroon dat we eerder zagen in de marktcyclus van bitcoin. In het laatste deel van de bullmarkt, als de hype op zijn hoogtepunt is, zijn beleggers bereid om meer risico te nemen. Links en rechts schieten cryptoprojecten uit de grond en in korte tijd wordt een flinke bubbel opgeblazen. In de volksmond: het is alt season.

Op elke bullmarkt volgt onherroepelijk een keer een bearmarkt. Dan blijkt dat een deel van de projecten niet overleeft. Het plan bleek slecht, men krijgt het niet voor elkaar, het team valt uiteen, een concurrerend idee blijkt beter of het waren altijd al oplichters.

In de grafiek hieronder staat onderaan hoe groot het deel van de totale marktwaarde van crypto bestaat uit altcoins, waarbij we bitcoin, ether en stablecoins niet tot de altcoins rekenen.

Je ziet de dominantie van alts stevig oplopen in de bullmarkt. Daarna houden ze redelijk stand ten opzichte van de grote jongens, tot aan de bodem van de bearmarkt. Dan gaat de lijn dalen.

Dat is het lange, stille gedeelte van de cryptowinter die voorafgaat aan de volgende bullmarkt. Veel mensen in de cryptosector vinden het een mooie tijd, omdat ze zonder afleiding kunnen bouwen aan nieuwe technologie, producten en diensten. Voor beleggers is het een saaie tijd.

En voor sommigen een pijnlijke tijd, zeker als je vol in de altcoins zit. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, specifieke projecten die het geweldig doen. Maar het merendeel van de altcoins verliest ten opzichte van de blue chips bitcoin en ether.

Natuurlijk heeft de aanklacht van de SEC iets te maken met de prijsactie van Solana en Polygon. Maar het past ook wel heel goed in de fase van de marktcyclus waarin we ons nu bevinden.

De koers van bitcoin en de dominantie van alts sinds 2019

Nieuwsoverzicht

De afgelopen week draaide het nieuws om de recent aangekondigde rechtszaken tegen Binance en Coinbase. Beide bedrijven zeggen de SEC regelmatig gevraagd te hebben om duidelijkheid over welke crypto’s securities zijn en welke niet. Die duidelijkheid kwam er nooit.

Er zijn grofweg drie manieren om hiernaar te kijken:

  1. De overheid had met goede regels moeten komen, zij maakt de wet.
  2. De gevraagde duidelijkheid komt er via de rechter.
  3. De toezichthouders hadden die duidelijkheid best kunnen geven.

Als primaire route is voor de uitspraak van een rechtbank gekozen. Maar dat betekent niet dat er op andere fronten niets gebeurt. Zo onthulden vooraanstaande congresleden recent een nieuw wetsvoorstel om de ontstane patstelling te doorbreken. Zie het als een pril begin en een eerste aanzet om het regelgat tussen Europa en de VS te dichten.

Daarnaast dienden twee republikeinen, Tom Emmer en Warren Davidson, gisteren een ietwat populistisch wetsvoorstel in gericht op SEC-voorzitter Gary Gensler. Met de SEC Stabilization Act willen ze de belangrijkste effectenwaakhond herstructureren.

Senator Tom Emmer (links) en SEC-voorzitter Gary Gensler (rechts)

Omdat het wetsvoorstel met de hashtag #FireGaryGensler is gelanceerd, lijkt het een platte marketingtruc van doorgewinterde politici. Maar het wetsvoorstel is zo gek nog niet.

Op dit moment schuurt de SEC redelijk dicht tegen de federale overheid aan. De zittende president, nu is dat de democraat Joe Biden, kiest de voorzitter ervan. En de voorzitter bepaalt voor een groot deel de agenda van het agentschap en de toon waarop het handelt. Dat de SEC in de ogen van Emmer en Davidson nu zijn boekje te buiten gaat, en dat lijkt te doen in opdracht van Bidens ambtenaren, is voor hen reden voor hervorming; de SEC moet een apolitiek orgaan worden.

De senatoren stellen daarom voor de rol van voorzitter te schrappen, zes commissarissen aan te stellen die de inhoudelijke koers bepalen, en de dagelijkse leiding neer te leggen bij een onafhankelijk directeur die rapporteert aan een commissie van het Congres.

Kleine kans dat de wet erdoorheen komt, maar de toon is gezet.

Het overige nieuws:

  • Durfkapitalist Andreessen Horowitz (a16z) gaat internationaal. Zondag maakte a16z de opening van een Brits kantoor bekend. In het persbericht sprak het bedrijf zijn onvrede uit over het beleid in de VS en zette de Britse aanpak in het zonnetje: “Die heeft gewoon alle ingrediënten die je wil zien in een hub voor opkomende technologieën.”
  • Ook DAO’s zijn verantwoordelijk voor hun handelen, zegt de rechter. Toezichthouder CFTC heeft een rechtszaak tegen Ooki DAO gewonnen. “Laat dit een wake-up call zijn voor iedereen die denkt de wet te kunnen omzeilen met een DAO”, zegt de CFTC in een persbericht. De gedaagde partij was niet aanwezig bij de zitting en heeft nooit op de rechtszaak gereageerd. De bestuurlijke boete bedraagt meer dan 600.000 dollar en komt voor rekening van de oprichters van de DAO.
  • Bank of China geeft obligaties uit als ethereum-token. De meldt de bank in een gezamenlijk persbericht met UBS, die bij de uitgifte van de tokens betrokken was. In totaal gaat het om 28 miljoen dollar aan digitaal schuldpapier. Het is opvallend dat de interactie tussen blockchainprotocollen en Chinese bedrijven recent is geïntensiveerd.

Verdieping

Hebben cryptoactiva nog toekomst in de Verenigde Staten? Waarom is de toezichthouder nu zo streng? Wat is precies de definitie van een security? En welke rol speelt de Amerikaanse politiek in de ontstane (juridische) strijd? In de laatste aflevering van de Cryptocast geven analisten Bert en Peter Slagter hun visie hierop. Ideaal voor wie meer weten wil over de situatie in de VS!

276 B: De toekomst van crypto in de VS
Crypto staat sterk onder druk in de Verenigde Staten. De Securities and Exchange Commission heeft o.a. Binance en Coinbase in het vizier omdat de bedrijven illegale effecten zouden hebben aangeboden. Dat levert vragen op: waarom is de toezichthouder -plotseling- zo streng? Wat is precies de definiti…

Achter de schermen

Dubai

Crypto is niet gebonden aan landsgrenzen en bij Amdax delen we deze visie graag. Afgelopen week waren Lucas Wensing, Marcel Burger en Melvin Lazeron op bezoek in Dubai om te spreken met regelgevers, financiële instellingen en mensen binnen het cryptodomein.

Meer weten over wat Amdax te bieden heeft in het Midden-Oosten? Neem dan contact op met Managing Director MENA-regio Philipine E.C. van Aanholt.

The Next Web Conferentie

Op 15 en 16 juni zijn we aanwezig op The Next Web in Amsterdam. Tech-experts, startups, investeerders, solution providers en business leaders komen bij elkaar op een van de grootste tech-events ter wereld. We kijken ernaar uit om in contact te komen met leiders uit de industrie en de toekomst van crypto en blockchain te bespreken.

Ben je aanwezig en lijkt het je leuk om in gesprek te gaan? Neem dan contact op met onze relatiemanager Daan Jalving via daan@amdax.com.

Vanaf nu verhandelbaar bij Amdax: Arbitrum & ApeCoin

Sinds vorige week is het mogelijk om Arbitrum ($ARB) en ApeCoin ($APE) te verhandelen via Amdax.

Over Arbitrum ($ARB)
Arbitrum is een 2e-laags schalingsoplossing gebouwd op ethereum, met als doel hogere transactiesnelheden aan te kunnen tegen lagere transactiekosten. Arbitrum maakt gebruik van rollups, een technologie die buiten het ethereumnetwerk berekeningen en transacties verifieert, en vervolgens als één gebundelde transactie verwerkt op de ethereum-blockchain. Daardoor verlaagt Arbitrum de belasting van het ethereumnetwerk en verbetert het de schaalbaarheid.

Over ApeCoin ($APE)
ApeCoin is bedacht door Yuga Labs, de oprichters van onder andere het Bored Ape Yacht Club-ecosysteem. ApeCoin is zowel een governance als utility token. Dit betekent dat je als bezitter van ApeCoin exclusieve voordelen krijgt binnen het Ape-ecosysteem. Daarnaast kan je stemmen op wijzigingen van de clubregels, samenwerkingen en beslissingen. De ApeCoin Foundation is vervolgens verantwoordelijk voor het uitvoeren van de beslissingen.