Recordaantal bitcoin in handen van langetermijnbeleggers

Het is volop zomervakantie. Veel mensen genieten van wat welverdiende rust. Die kalmte zien we terug op de cryptomarkten. Op welke manieren? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Het is volop zomervakantie. Veel mensen genieten van wat welverdiende rust. Die kalmte zien we terug op de cryptomarkten. Op welke manieren? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: Op de cryptomarkten is het rustig. De koers is iets gedaald ten opzichte van vorige week. Van oververhitting is geen sprake, volgens verschillende indicatoren betaal je nu een faire prijs.

Nieuws: De rust in de markt is terug te zien in het gedrag van bitcoinbeleggers. Afgelopen maand steeg het aantal bitcoin dat in bezit is van langetermijnbeleggers naar een nieuw record. Dit suggereert dat langdurig vasthouden nu de voorkeursstrategie is.

Achter de schermen: Bij Amdax blijven we onze producten en diensten doorontwikkelen. De kluis heeft een upgrade gehad. Je kunt nu doorklikken op daarin bewaarde activa. Je krijgt dan een handig en mooi overzichtsscherm te zien!

Cryptomarkt

Het is vakantietijd. Niet alleen zijn veel investeerders en handelaars een paar weken weg van hun computer, ook is er weinig richtinggevend nieuws. Even geen technologische doorbraken, uitspraken van rechters of nieuw toetredende institutionele spelers.

De koers van bitcoin kabbelt de meeste dagen rustig zijwaarts. Alleen afgelopen maandag zagen we een stapje omlaag van rond de 30.000 dollar naar rond de 29.000 dollar. En sindsdien weer zijwaarts.

Als je een paar uitschieters negeert, zit de koers al sinds half maart tussen de 25.300 en 32.500 dollar, het prijsbereik waar we na de Luna-crash in terecht kwamen. Dat is een dikke vier maanden. Omdat we inmiddels aardig naar het einde van de maand juli gaan, hebben we deze maand in de grafiek hieronder met een vierkant gemarkeerd.

De bitcoinkoers in de afgelopen 15 maanden

Een mooi moment om wat verder uit te zoomen. Hieronder staat een grafiek van de bitcoinkoers van de afgelopen 7 jaar. De groene lijn is het 20-weekse gemiddelde. Die geeft een aardig idee van de huidige trend: stijgend of dalend.

Is de trend stijgend, dan zie je de koers hoofdzakelijk boven deze lijn. En bij een dalende trend juist onder deze lijn. Momenteel ligt dit voortschrijdende gemiddelde op 28.150 dollar. Je kunt aan de rechterkant zien dat de koers er nu iets boven zit.

Er zijn meer van dit soort indicatoren die we gebruiken om te bepalen of de koers nu wat aan de hoge kant is, of dat je juist een goede deal maakt met de huidige prijzen. Zoals de realized price van de short-term holders: de gemiddelde aankoopkoers van kortetermijnbeleggers. Die staat nu op 28.200 dollar.

Als de stijgende trend zich voortzet, dan is de huidige koers een faire prijs. Niet oververhit en geen hype. Een prima moment om de positie wat uit te breiden. We zien in de transactiedata van bitcoin ook dat dit gebeurt. Kortetermijnbeleggers nemen wat winst en de kopers zijn langetermijnbeleggers die hun saldo wat laten groeien.

De bitcoinkoers in de afgelopen 7 jaar
💡
Overstappen van Binance naar Amdax
Sindskort kan je niet meer handelen op Binance. Gelukkig kan je nog wel je tegoeden opnemen. Maar ook dat kan niet oneindig.

Zorg ervoor dat je je tegoeden voor 17 augustus weghaalt bij de beurs. Als je dat niet doet, “behoudt Binance het recht om je account te sluiten”. Je hebt dan volgens de gebruiksvoorwaarden enkel nog een claim op je tegoeden. Omdat het onduidelijk is of en hoe je die kunt opeisen, kun je beter voorkomen ĂŒberhaupt in dat scenario terecht te komen.

We hebben de overstap van Binance naar Amdax zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op deze pagina vind je een handig stappenplan. Wil je graag persoonlijk geholpen worden door een van onze experts? Plan dan kosteloos een afspraak in.

Je kunt bij Amdax terecht voor de handel in en veilige opslag van cryptoactiva. Ook kan je bij ons terecht voor staking, vermogensbeheer en algoritmisch beleggen. Uniek aan Amdax is dat alles op onze eigen professionele infrastructuur draait; Amdax is full reserve, deskundig en persoonlijk!

Nieuwsoverzicht

Op nieuwsgebied is het duidelijk komkommertijd. De rust is weer volledig terug na de Ripple-uitspraak van vorige week. Wat nu nog door de nieuwsmolen komt, classificeren wij grotendeels als ruis. Dat geldt ook voor de vakantiestand op ‘Crypto Twitter’, waar sommigen hun vrije tijd gebruiken om te ruziĂ«n over bijna-vergeten onderwerpen. Je weet hoe laat het is als PlanB’s Stock-to-Flow-model daarvoor weer van stal gehaald wordt. De ontmaskering ervan die Amdax-vermogensbeheerder Tim Stolte vorig jaar publiceerde, is inmiddels een vaak aangehaalde bron.

All models are wrong, and this one isn’t even useful
“Quant investing is both art and science”

De kalmte op de markt zien we terug in het gedrag van bitcoinbeleggers. Volgens analysebureau Glassnode steeg de zogeheten Long-Term Holder Supply deze week naar een nieuw record. Het gaat hierbij om het deel van alle bitcoin dat voor langere tijd op hetzelfde adres te vinden is.

Glassnode classificeert gebruikerscohorten onder andere met de concepten Long-Term Holders en Short-Term Holders. Het bedrijf baseert deze classificaties op in bitcoin’s blockchain waargenomen statistische patronen en bestedingsgedragingen. Samen belichamen die de kenmerken van investeerders met een lage en een hoge tijdsvoorkeur.

Long-Term Holders bezitten hun bitcoin gedurende een periode van enkele maanden tot jaren. Short-Term Holders zijn nieuwkomers op de markt, actieve handelaren en gespannen beleggers die de neiging hebben hun posities te verlaten als de bitcoinprijs sterk beweegt. Het omslagpunt ligt volgens Glassnode rond de 155 dagen; daarna wordt het steeds onwaarschijnlijker dat bezitters hun bitcoin op korte termijn uitgeven.

Afgelopen maand steeg het deel in handen van Long-Term Holders met 62.882 BTC tot boven de 14,5 miljoen BTC, zo’n 75 procent van het totale aantal bitcoin dat nu in circulatie is. Dit suggereert volgens Glassnode dat het langdurig vasthouden van aangekochte bitcoin op dit moment de voorkeursstrategie is onder beleggers.

Het overige nieuws:

  • Cryptodivisie van SociĂ©tĂ© GĂ©nĂ©rale krijgt licentie van Franse toezichthouder. In Frankrijk kunnen bedrijven zich op verschillende niveaus laten certificeren. De bank is het eerste bedrijf dat op het hoogste niveau goedkeuring heeft gekregen. Op dit moment richt het bedrijf zich primair op de institutionele belegger.
  • IndonesiĂ« lanceert nationale cryptobeurs. De regering kondigde de bouw ervan begin 2021 aan. Na een reeks vertragingen startte afgelopen week de handel op de beurs. De opzet ervan is vergelijkbaar met de manier waarop traditionele handelsplatforms zijn ingericht. De nieuwe beurs is de enige plek in IndonesiĂ« waar cryptoactiva legaal verhandeld kunnen worden.
  • Japanse minister-president noemt Web3 transformatief. Hij sprak over het onderwerp op de Aziatische conferentie WebX. Volgens Fumio Kishida hebben Web3-technologieĂ«n de potentie om het internet zoals we dat kennen fundamenteel te veranderen. “Web3 is onderdeel van een nieuwe vorm van kapitalisme”, zei Kishida. Hij hoopt met gunstige wet- en regelgeving een deel van die Web3-economie naar Japan te halen.

Verdieping

Anders dan in andere EU-landen is in Nederland de discussie over de digitale euro op stoom geraakt. In mei sprak DNB’s divisiedirecteur Inge van Dijk over dit onderwerp in de Cryptocast. En deze week was Menno Broos te gast bij Holland Gold. Menno is projectleider digitale euro bij DNB en praat vrijuit over de huidige stand van zaken rond de digitale euro. Welke plek gaat die innemen in het Europese betaalsysteem? Welke voordelen ziet Menno aan de digitale euro? En hoe moeten we omgaan met zorgen omtrent de waarborging van privacy en de mogelijke programmeerbaarheid ervan?

‎Holland Gold: Menno Broos (DNB) openhartig over kritiek digitale euro omtrent nut, privacy en programmeerbaarheid. on Apple Podcasts
‎Show Holland Gold, Ep Menno Broos (DNB) openhartig over kritiek digitale euro omtrent nut, privacy en programmeerbaarheid. - Jul 25, 2023

Achter de schermen

Bij Amdax blijven we onze producten en diensten doorontwikkelen. Dit geldt ook voor de My Amdax-omgeving. Vanaf deze week vind je daarin prijsgrafieken van de cryptoactiva in jouw portfolio. Daarnaast toont dit overzichtsscherm eventuele open orders en het bedrag dat je in staking hebt staan. Een mooie update!

Je vindt dit overzicht door in te loggen op my.amdax.com en vervolgens op een van de activa in jouw kluis te klikken.