Ripple-vonnis staat alweer op losse schroeven

Recent boekte Ripple winst tegen toezichthouder SEC. De rechter gaf de verkoop van het XRP-token via exchanges groen licht. Maar in een andere zaak zet een collega daar een streep doorheen. Is dat het einde van Ripple’s feestvreugde? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

Een paar weken geleden boekte Ripple een belangrijke winst tegen toezichthouder SEC. De rechter gaf de verkoop van het XRP-token via exchanges groen licht. Maar in een andere zaak zet een collega daar een dikke streep doorheen. Betekent dat het einde van Ripple’s feestvreugde? Dat, en meer, lees je in deze Weekly!

💡
Deze Weekly in het kort
Markt: De bitcoinkoers daalt licht en is nu ongeveer 29.000 dollar. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente met 0,25 procentpunt en gaf een vooruitblik naar mogelijke renteverlagingen in 2024.

Nieuws: Slechts drie weken na de uitspraak in de zaak tussen Ripple en de SEC is die alweer besmet geraakt. Een collega zet het oordeel onderbouwd op losse schroeven. Opnieuw wordt daardoor duidelijk dat de politiek aan zet is!

Achter de schermen: Heb je een persoonlijke holding, stichting of een andere ondernemingsvorm? Dan kan je bij Amdax fiscaal aantrekkelijk investeren in cryptoactiva. Lees er meer over op onze website!

Cryptomarkt

Na een paar weken waarin de koers in een smal prijsbereik zijwaarts bewoog, zien we nu wat zwakte. Zonder plotselinge, felle bewegingen overigens. Het is meer een gletsjer die traag de berg afstroomt.

Vijf weken lang bood de koers van 29.600 dollar steun. Inmiddels zitten we eronder en is deze koers weerstand. De laagste koers deze week was 28.400 dollar, ook een betekenisvol prijsniveau.

Onder de 28.400 dollar ligt het prijsbereik waar we in zaten toen de BlackRock zijn ETF-aanvraag bekendmaakte. Als we opnieuw onder deze koers komen, dan zou je kunnen zeggen dat het optimisme en de hoop die BlackRock veroorzaakte vervaagd zijn.

Dat is overigens geen ramp. Het hoort bij deze fase van de marktcyclus, waarin hoop en moedeloosheid elkaar afwisselen. Juist de aarzelende markt, die na elke sprong omhoog toch weer een deel van de koerswinst teruggeeft, biedt kansen aan beleggers die gedurende deze periode een positie willen opbouwen.

De bitcoinkoers in de afgelopen 3 maanden

Vorige week woensdag maakte Fed-voorzitter Jerome Powell bekend dat de Amerikaanse beleidsrente met 25 bps stijgt naar de bandbreedte tussen 5,25 en 5,5 procent. Dit was precies zoals de markt al had verwacht.

Het begeleidende statement leek als twee druppels water op dat van vorige maand. Ook de toespraak was grotendeels een herhaling van wat in juni al aan de orde kwam:

  • Dit jaar verwachten we geen recessie.
  • Het duurt nog jaren voor de kerninflatie terug is op 2 procent.
  • Het beleid is nu remmend, en het zal lang duren voordat het effect ervan volledig zichtbaar is.

Maar in de persconferentie werd het ineens interessant. Journalisten stelden vragen over mogelijke renteverlagingen in de toekomst, en Powell ging uitgebreid in op de omstandigheden waaronder dat aan de orde is.

Eerst probeerde hij de boot wat af te houden: “We’d be comfortable cutting rates when we’re comfortable cutting rates. And that won’t be this year, I don’t think”. En daarna: “It will be about how confident we are that inflation is, in fact, coming down to our 2 percent goal”.

Later kwam hij erop terug: “[the projections] are cutting rates next year because, you know, the federal-funds rate is at a restrictive level now. So if we see inflation coming down credibly, sustainably, then we don’t need to be at a restrictive level anymore. We can move back to a neutral level and then below a neutral level at a certain point.”

Kortom, we zijn nu aan het remmen (de rente is boven neutraal) en als we zien dat de inflatie goed op weg is naar de 2 procent dan zullen we de rem loslaten (de rente verlagen naar neutraal).

Dan hebben wij nog twee vragen. Wanneer verwacht Powell die renteverlagingen? En hoeveel kan de rente dan omlaag?

Om met de laatste vraag te beginnen, daarvoor moeten we kijken naar welke rente volgens de Fed ‘neutral’ is. Powell dacht in juli 2022 na de renteverhoging tot 2,5 procent dat de rente in ‘the range of neutral’ gekomen was. Inmiddels hebben ze daar vermoedelijk een andere kijk op. Op basis van de nieuwste economische verwachtingen van de Fed zelf zouden ze mikken op 4 procent.

Dan de timing. Daar geeft Powell zelf nog een hint over: “The way I would think about it is you’d stop raising long before you got to 2 percent inflation. And you’d start cutting before you got to 2 percent inflation too, because we don’t see ourselves getting to 2 percent inflation until 2025 or so.”

De Fed verwacht dat ze de rente alvast een stuk verlagen, nog voor de inflatie volledig terug is op het doel van 2 procent. Oftewel, denk aan een serie kleine verlagingen naar uiteindelijk 4 procent in de loop van 2024.

Zo kunnen er begin 2024 verschillende stuwende gebeurtenissen samenvallen. Een halving, een bitcoin-ETF én een renteverlaging in het eerste half jaar? Dat zou veel wind in de rug zijn voor bitcoin!

De rente en de inflatie in de VS

Nieuwsoverzicht

Op 22 december 2020 spande de SEC een rechtszaak tegen Ripple. Ruim dertig maanden later, op 13 juli 2023, oordeelde de rechter dat XRP in sommige gevallen geen security is. In de media werd de uitspraak uitgelegd als historische overwinning en ook wij noemde het een belangrijke winst.

Ripple boekt belangrijke winst in rechtszaak tegen SEC
Eind 2020 werd Ripple door de SEC voor de rechter gesleept. Nu, tweeënhalf jaar later, is de eerste uitspraak gedaan. Wie er met de winst vandoor ging? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Hoe dit zit, en meer, lees je in deze Weekly!

Maar slechts drie weken later is de uitspraak van rechter Torres besmet geraakt met de mening van collega Rakoff. Deze rechter overziet de zaak die de SEC aanspande tegen Terraform Labs en diens voorman Do Kwon. Deze namen herken je wellicht van het debacle rond de stablecoin TerraUSD (UST) en diens zustermunt Luna.

Na de uitspraak van rechter Torres vroegen deze gedaagden de rechtbank om de zaak tegen hen te seponeren. Ze stelden dat er geen contracten betrokken waren bij de verkoop van UST aan consumenten, en verwezen voor een deel van de onderbouwing van hun verzoek naar het recent gevelde Ripple-oordeel. De SEC vond op zijn beurt dat de rechter dat oordeel juist moet negeren; “die komt niet overeen met de heersende effectenregels”.

Maandag publiceerde rechter Rakoff zijn besluit. Hij verwerpt het verzoek van Terraform Labs en legt uit waarom hij het oneens is met het Ripple-vonnis. Hij komt daarin terug op Howey, een veelgebruikte test om onderscheid te maken tussen securities en andersoortige financiële producten. “Die maakt geen onderscheid tussen [verschillende typen] kopers”, zegt Rakoff. Zo besmet hij het Ripple-vonnis door de onderbouwing ervan op losse schroeven te zetten. De zaak tegen Terraform Labs gaat door.

Dit betekent niet dat het oordeel in de zaak tussen Ripple en de SEC niet meer geldt. Het maakt duidelijk dat het geen uitgemaakte zaak is, mocht de toezichthouder in hoger beroep gaan. Dat komt eenvoudigweg omdat de Amerikaanse effectenwet niets expliciet over cryptoactiva zegt. Daaraan gelieerde rechtszaken zijn daarom bovengemiddeld vatbaar voor interpretatie.

Even terug naar de Weekly van twee weken geleden. We onderstrepen graag wat we daarin schreven over de Ripple-zaak: “Het risico voor handelaars in altcoins is dat de overwinningsvreugde voorbarig en overdreven is.” Zolang de wetgever stil blijft, kunnen we meer botsende opvattingen verwachten, ook van rechters.

Het overige nieuws:

  • Al zo’n 60.000 Europese laadpalen zijn ‘lightning enabled’. De Duitse startup Satimoto maakte dit op Twitter bekend. “Deze kaart laat alle laadstations zien die beschikbaar zijn in onze app”, schrijft Satimoto. “Bij al die laadstations kan je afrekenen met pseudonieme, streaming lightning-betalingen.”
  • FTX publiceert plan voor het herstarten van de exchange. Het maakt onderscheid tussen internationale en Amerikaanse crediteuren. De eerste groep kan ervoor kiezen de exchange nieuw leven in te blazen. Leden van de groep worden dan aandeelhouder van de nieuw op te richten entiteit en nemen afstand van eventuele rechten die kleven aan het bezit van FTT-tokens. Amerikanen kunnen niet deelnemen aan deze constructie.
  • KPMG erkent de positieve effecten die bitcoinmining kan hebben op het klimaat. Het advieskantoor noemt onder andere het aanjagen van de productie van hernieuwbare energie, de unieke rol van miners in het balanceren van vraag en aanbod, en het verlagen van methaanuitstoot. Verder noemt KPMG diverse sociale voordelen, waaronder financiële inclusie en fondsenwerving. “Bitcoin lijkt een aantal voordelen te bieden in de context van een ESG-framework”, luidt de conclusie.

Verdieping

Recent publiceerde Tuur Demeester’s analysebedrijf Adamant Research een nieuw rapport met de weinig verhullende titel ‘How to position for the Bitcoin boom’. In het rapport betoogt het bedrijf uit waarom bitcoin flink gaat stijgen en hoe je die veronderstelling in een portefeuille moet laten terugkomen. Gisteren was Tuur te gast bij de Cryptocast om hier tekst en uitleg over te geven.

283 B: Bereid je voor op prijsexplosie, zegt Tuur Demeester
Een nieuw jaar, een nieuwe podcast met Tuur Demeester. Met zijn analysebedrijf Adamant Research schreef hij een nieuw rapport met de weinig verhullende tite…

Achter de schermen

Zakelijk beleggen in crypto

Deze week lichten we graag onze zakelijke cryptorekening toe. Heb je een persoonlijke holding, stichting of een andere ondernemingsvorm? Bij Amdax kun je een zakelijk account openen, waarmee je met een zakelijk rekeningnummer fiscaal aantrekkelijk investeert in cryptoactiva. Al onze particuliere diensten zijn ook zakelijk beschikbaar. Zo kun je zelf cryptoactiva verhandelen en bewaren, maar is het ook mogelijk om jouw zakelijke vermogen te laten beheren door onze vermogensbeheerders.

Heb je interesse? Lees meer op onze website of vraag een zakelijk account aan via My Amdax.

Nieuw bij Amdax: Quant ($QNT)

Sinds kort is het mogelijk Quant ($QNT) te bewaren en verhandelen via Amdax. Quant kan aangekocht en verhandeld worden tegen EUR. Ook is het mogelijk om Quant periodiek aan te kopen via het crypto spaarplan.