Stabiliteit te midden van macro-economische onzekerheden
In de maand mei daalde de bitcoinkoers licht, van 29.200 dollar op 1 mei naar 27.300 dollar vandaag. Terwijl er in de macro-economische wereld van alles verschuift, lijkt bitcoin een baken van rust. Blijft dat zo? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.
In de maand mei daalde de bitcoinkoers licht, van 29.200 dollar op 1 mei naar 27.300 dollar vandaag. Terwijl er in de macro-economische wereld van alles verschuift, lijkt bitcoin een baken van rust. Blijft dat zo? Dat, en meer, lees je in deze Weekly.
Markt: De bitcoinkoers beweegt nu twee maanden zijwaarts tussen 26.000 en 31.000 dollar. Niet gek na de 100 procent stijging sinds de bodem in november.
Nieuws: Tether blijkt in het eerste kwartaal voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin te hebben gekocht. Mogelijk heeft het bedrijf dat gedaan met de winst uit renteinkomsten.
Achter de schermen: We zijn op zoek naar jou! Voor ons KYC-team zoeken we een Senior Crypto & KYC Specialist. Direct solliciteren kan via onze website.
Cryptomarkt
De daling van de bitcoinkoers in mei is onderdeel van een correctie die half april begon. Tot nu toe is de koersval beperkt gebleven tot 17 procent vanaf de top van 31.000 dollar op 14 april.
Dat is een milde correctie. In een stijgende trend zijn correcties van meer dan 30 procent niet ongebruikelijk. Ook de correctie in maart, van 25.300 naar 19.500 dollar, was met 23 procent niet overdreven wild.
Kopers en verkopers houden elkaar netjes in evenwicht. Dat past goed bij de verschillende krachten die op vraag en aanbod werkzaam zijn.
De kracht op lange termijn is de adoptie van decentrale technologie. Dat is een langzaam bewegende trend van tientallen jaren die soms met een sprongetje gaat en soms wat stagneert.
Sprongetjes zagen we in 2020 en 2021 met decentralized finance, het lightningnetwerk, bitcoin als freedom money, NFT’s en de metaverse als aanjagers van de groei.
In 2022 overheerste stagnatie, zeker in de tweede helft van het jaar. Eerdere cryptowinters duurden zo’n twee jaar. Dat is de tijd die nodig is om te repareren wat kapot ging en om de volgende ronde sterker in te gaan.
Dit voorjaar zien we op verschillende plekken in de wereld de eerste knopjes aan de bomen als teken dat ook deze winter een keer voorbij is. Waar het sentiment in de VS nog negatief is, steekt in Azië, het Midden-Oosten en Afrika nieuw enthousiasme de kop op. In Europa stemt MiCA de sector hoopvol.
Adoptie zal op korte termijn nog niet zorgen voor een nieuwe wereldwijde bullmarkt. Maar herstel van de ellende van Luna, Celsius en FTX past zeker heel goed bij de komende 12 maanden.
De kracht op korte termijn is een samenspel tussen macro-economie, nieuws, sentiment en het eb en vloed van de markt.
Op macro-economisch gebied staat het bestrijden van de inflatie nog steeds voorop. Dat doen centrale bankiers door het verkrappen van het monetair beleid. Hogere rente en geen obligaties meer opkopen.
Dat maakt het duurder en lastiger om te lenen voor consumenten en bedrijven. Via allerlei routes verlaagt het de vraag, en daardoor de prijzen, en daardoor de inflatie. Die moet terug naar het doel van 2 procent om zo prijsstabiliteit te herstellen.
Die rem is met 5,25 procent rente in de VS nu stevig ingetrapt en de inflatie komt al aardig naar beneden. Dat kun je zien op de grafiek hieronder. Nu is de vraag hoe lang de rem ingetrapt kan blijven zonder dat er iets kapot gaat. Bijvoorbeeld dat de economie in een diepe recessie belandt of dat er een acute crisis ontstaat in het banksysteem of de obligatiemarkt.
De markt lijkt wat in afwachting van hoe dit uitpakt. Hoe sterk blijft de economie? Vallen er nog meer banken om? Brengt het schuldenplafond van de VS ons nog in de problemen?
Gedurende die tijd zouden bitcoin, ether en in het kielzog de rest van de cryptomarkt best eens voornamelijk zijwaarts kunnen gaan. Voor handelaars misschien een wat saaie tijd, maar voor de bouwers fantastisch. Ze kunnen in alle rust werken aan de doorbraak van de volgende bullmarkt!
Nieuwsoverzicht
Recent maakte Tether, het bedrijf achter stablecoin USDT, zijn laatste kwartaalcijfers bekend. Onder de streep hield Tether maar liefst 1,48 miljard dollar over. In kas ligt voor 81,8 miljard dollar aan bezittingen, ruim meer dan de 79 miljard dollar die het bedrijf aan verplichtingen heeft.
Aan de kwartaalrapportage vallen twee dingen op.
De cijfers worden gecontroleerd door BDO Italië, de vijfde grootste accountant ter wereld. BDO bekijkt de cijfers op een andere manier dan de partijen die de rapportages opstelden van Binance en andere beurzen over hun klanttegoeden en reserves. Zij hielden het bij een smalle, vooraf afgekaderde inspectie, terwijl BDO daadwerkelijk de boeken grondig naleest. Met andere woorden, de handtekening van de accountant heeft betekenis.
Tethers reserve bestaat voor 85 procent uit cash, cash-equivalenten en andere kortlopende activa. Het restant bestaat uit meer risicovolle obligaties en geborgde leningen. Maar ook uit goud en... bitcoin. Er ligt voor bijna 3,4 miljard dollar aan edelmetaal in de kluis en voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin.
De edelmetalen heeft Tether al een tijdje op de balans staan. Bitcoin is echter nieuw, wat suggereert dat het bedrijf zonder veel heisa is begonnen met de aankoop ervan.
Wellicht heb je het Terra/Luna-debacle nog vers in je geheugen staan. De les daarvan is dat het een slecht idee is om iets dat bedoeld is om perfect stabiel te zijn te voorzien van speculatief onderpand. Is dit daarom niet een enorme rode vlag?
Ja, als bitcoin als speculatief onderpand gebruikt zou worden. Maar dat lijkt hier niet het geval te zijn. Voor het eerst kan Tether uit de winst significante aankopen doen. Er ligt alleen al voor meer dan 50 miljard dollar aan kortlopende T-bills in kas. Die leveren op dit moment zo’n 5 procent rente op, goed voor 2,5 miljard dollar aan renteinkomsten op jaarbasis.
Tether haalde vandaag met een persbericht alle onzekerheid rond de bitcoinaankopen weg. “Vanaf deze maand zal Tether regelmatig tot 15 procent van zijn netto gerealiseerde bedrijfswinst toewijzen aan de aankoop van Bitcoin (BTC)”, zegt het bedrijf. Tether tekent daarbij aan dat investeringsbeslissingen “conservatief en voorzichtig genomen worden”, en “gericht zijn op het versterken, vergroten en diversifiëren van de reserves”.
Het overige nieuws:
- Ethereumnetwerk haperde door uitval validators. Een bug in de validator-software zorgde ervoor dat 60 procent van alle validators tijdelijk hun werk niet meer konden verrichten. Dat gebeurde twee keer, op 11 en 12 mei. Het euvel zorgde voor kortstondige vertragingen op het netwerk, dat overigens zoals bedoeld bleef functioneren. Voor de getroffen software is in de nacht van vrijdag op zaterdag een update beschikbaar gesteld. Een uitgebreidere analyse van de ontstane situatie lees je op Bitcoin Alpha.
- Lisk Foundation ruilt bitcoin als reservemunt in voor ether. Het gaat om een totaal van 1000 BTC dat in tien weken in tranches van 100 BTC wordt omgewisseld naar ether. De stichting onderbouwt de beslissing met drie argumenten, waarvan één gericht is op de overstap naar Proof of Stake. Ether biedt een duurzaam rendement en dat past beter bij Lisks financiële strategie.
- Cryptobedrijven moeten cryptotegoeden van Europeanen melden bij de fiscus. Op 8 december 2022 heeft de Europese Commissie daartoe een richtlijnvoorstel gepubliceerd. Het voorstel kan op unanieme steun rekenen en wordt deze week waarschijnlijk goedgekeurd. De rapportageplicht geldt ook voor bedrijven buiten de EU.
Verdieping
In de Weekly Roundup van de podcast On The Brink refereerde Nic Carter aan onderstaand artikel van het Amerikaanse familiefonds Two Ocean Trust. Zij maakten vorig jaar een analyse van het effect dat het opnemen van bitcoin in een beleggingsportefeuille heeft. Inmiddels zijn we een dikke bearmarkt verder en doen ze de analyse nog eens over. Conclusie: zelfs door de bearmarkt heen, had bitcoin een gunstig effect op het risicogewogen rendement!
Achter de schermen
Iedere week kijken we in de Weekly met een brede blik naar de cryptomarkt. Dan merk je dat het een snel bewegend domein is waar veel over te vertellen is. Het is een werkveld dat door innovatie en pioniers aangejaagd wordt. Klinkt goed? Dan zijn we op zoek naar jou!
We zoeken een Senior Crypto & KYC Specialist die ons KYC-team komt versterken. Het team is zeer collegiaal en staat centraal binnen de organisatie, vooral wanneer het aankomt op complexe vraagstukken op het gebied van onboarding van nieuwe klanten en projecten.
Je hoeft nog geen cryptospecialist te zijn. Voor educatie over crypto ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leren jou alles wat je moet weten.
Lees meer of solliciteer direct via onze website 👇